Dbaj o siebie
RSS
poniedziałek, 20 października 2008
Upiekszajace maseczki
Poprawiajace koloryt cery:

Przyciemniajaca:
Sredniej wielkosci marchewke obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do niej kilka kropel oliwy z oliwek, wymieszaj i naloz papke na twarz na 15 min.  Potem splucz maseczke ciepla woda i przetrzyj twarz tonikiem.

Rozswietlajaca:
Miazsz sredniej wielkosci pomidora (bez pestek) dodaj do polowy cytryny obranej uprzednio ze skorki. Smiksuj wszystko. Papke naloz na oczyszczona skore twarzy. Po 10-15 min. zmyj ja naparem z rumianku i naloz krem nawilzajacy.

Zapobiegajace przetluszczaniu sie cery:

Oczyszczajaca:
Cztery lyzki drozdzy piwnych i lyzeczke miodu wloz do miseczki. Dodaj tyle wody destylowanej, by uzyskac konsystencje dosc gestej papki. Naloz na oczyszczona tonikiem twarz. Trzymaj 10-15 min., po czym starannie przemyj twarz letnia woda.

Sciagajaca:
Swiezo ubite bialko jajka kurzego naloz na skore. Pozostaw, az bialko zastygnie. Zmyj woda i przetrzyj skore tonikiem.

Zluszczajaca:
Duze kwasne jablko umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj dwie lyzki miodu oraz dwie lyzki platkow owsianych. Wymieszaj i poloz na twarz. Pozostaw na 10-15 min.

Gleboko odzywiajace skore:

Wzmacniajaca:
Ugotuj ziemniak bez soli. Rozgniec go widelcem i dodaj lyzke pelnotlustego mleka. Papke rozsmaruj na twarzy. Po 20 min zmyj ja letnia woda.

Regenerujaca:
Do trzech lyzek twarozku homogenizowanego dodaj lyzke miodu, zoltko i lyzeczke soku z cytryny. Naloz warstwe maseczki na twarz i dekolt. Odczekaj 30 min. Wacikiem nasaczonym mlekiem zmyj maseczke. Spryskaj skore woda i osusz recznikiem.

Odmladzajaca:
Zmiksuj na gladka mase banan i awokado (bez skorki i pestki). Dodaj dwie lyzki jogurtu naturalnego i witamine E wycisnieta z kapsulki. Wymieszaj. Maseczke naloz na 10-15 min.
sobota, 17 lutego 2007
Napój wzmacniający
Codziennie wypić 2 szklanki soku ze świeżo wyciśniętych surowych buraczków czerwonych, wymieszany z sokiem z połówki cytryny, 2 łyżkami natki pietruszki i połową łyżeczki oliwy z oliwek.
Pić dwa razy dziennie.

Na pozbycie się kamieni z nerek
4 surowe żółtka utrzeć z 1/4 litra oliwy jadalnej, dodać sok z 2 cytryn i 100 g spirytusu lub 200 g czystej wódki. Wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. O godz. 18 spożyć jedną część tej masy, a rano o godz. 8 wypić 2 łyżki stołowe oleju rycynowego. O godz. 13 spożyć drugą część tej masy, a o godz. 18 znów dwie łyżki oleju rycynowego.
Kurację powtórzyć po 10 dniach.

sobota, 10 lutego 2007
Przy paradontozie
Zamieszać po 50 g suszonych liści orzecha wloskiego (lub naowocni) i mięty pieprzowej oraz po 25 g ziela tymianku lub macierzanki, kwiatu nagietka i liści szałwi. Łyżkę tej mieszanki zalać szklanką ciepłej, przegotowanej wody i przykryć. Naczynie wstawić do innego naczynia z wodą, która będzie się gotowała. Niech żółtka naciągają na parze przez pół godziny. Przecedzić i dodać 3 - 4 krople Propolanu (uwaga : niektórzy są nań uczuleni). Część naparu użyć do płukania jamy ustnej (przez 3 - 5 minut), część do okładów : nasączyć zwitki waty i układać na chorych dziąsłach na 5 - 10 minut.

Do kuracji oczyszczającej i odkażającej organizm
Butelkę dobrego, czerwonego wina gronowego (najlepiej wytrawnego) zalać 5 dag rozdrobnionych liści lub naowocni  orzecha włoskiego i pod przykryciem odstawić w ciemne miejsce na 10 - 12 dni. Przecedzić i trzymać w lodówce. Pić po małym kieliszku do wódki 2 - 3 razy dziennie przed posiłkami. Miksturę można osłodzić cukrem lub miodem, ale tylko wtedy, gdy stosować ją będzie osoba wolna od podejrzeń o cukrzycę.

Do użytku zewnętrznego
Do nasiadówek, obmywań, kąpieli, płukanek, irygacji itp.

Trzy łyżki rozdrobnionych liści lub naowocni (włoskiego orzecha) połączyć z jedną łyżką krwawnika lub rumianku i zalać litrem wrzątku. Można użyć suszonych ziół.

Na dolegliwości przewodu pokarmowego
Dwie łyżeczki świeżo rozdrobnionych liści z włoskiego orzecha i naowocni (zielona, mięsista otoczka dojrzewających owoców) zalać 2 szklankami ciepłej wody i pod przykryciem, na jak najwolniejszym ogniu, powoli doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 5 min i przecedzić. Pić po pół szklanki, trzy razy dziennie przed jedzeniem.

Zamiast mydła
3 łyżki płatków owsianych zalewamy 3 łyżkami wrzątku. Gdy płatki ostygną i napęcznieją, można użyć ich do mycia twarzy (leczą trądzik)

Inne :

- maseczka z białka kurzego
- na ostry pot - zjadanie dużej ilości natki pietruszki
- na błyszczące oczy - herbata z kwiatków czarnego bzu
- krem żółwiowy - odmładzający

Tonik
15 - 16 łyżek przegotowanej wody ( koniecznie ostudzonej), do której wciskamy sok z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Tym płynem przemywamy dokładnie twarz i całe ciało po kąpieli. Leczy trądzik, usuwa wągry i odżywia skórę.

Emulsja dla suchej cery
100 g świeżej śmietany ( nie może być kwaśna), 1 żółtko, wyciśnięty sok z 1 cytryny, 5 g gliceryny aptecznej, 100 g spirytusu 95 %. Dokładnie mieszać przez 45 min. Smarować twarz kilka razy dziennie.

Surówka piękności
3 - 4 łyżki płatków owsianych zalać 6 łyżkami zimnej przegotowanej wody i zostawić na około pół godziny, a nawet na noc. Dodać łyżkę miodu, 7 - 10 posiekanych orzeszków laskowych, 6 łyżek mleka lub śmietanki, lub serka (tyle, aby powstała konsystencja papki), sok z połowy cytryny, jabłko utarte na tarce i ewentualnie inne rozdrobnione owoce , świeże lub zimą mrożone, bądź z kompotu. Wymieszać. Do tego szklanka mleka lub mlecznego koktajlu owocowego do popijania.


Wywar z suchych strąków z grochu i fasoli
Przepis :

20 - 30 g suchych strąków macerować na zimno przez 6 - 8 godz w 2 szklankach wody. Następnie gotować 5 - 10 min i odcedzić. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.

Suche strąki z grochu i fasoli ( wywar ) są na :
- przy schorzeniu nerek i pęcherza
- przy obrzękach różnych narządów
- chorobach gośćcowych
- rwie kulszowej
- dnie
- zatrzymywaniu wody w ustroju na tle niedomogi krążenia i wad serca
- przy kamicy nerkowej i pęcherzowej
- przy dolegliwościach skórnych

Maseczki
Maseczka z płatków owsianych (na cerę suchą)

Dwie łyżki stołowe jak najdrobniejszych płatków owsianych mieszamy z mlekiem lub słodką śmietaną do konsystencji gęstej papki i doprowadzamy do wrzenia, trzymając przez chwilę na ogniu. Nanosimy na twarz i szyję. Po 20 min zmywamy letnim mlekiem.

Maseczka marchwiana (dla cery suchej, zwiotczałej)

Jedno żółtko, nieco świeżego soku z marchwii i kilka kropli oliwy z oliwek ucieramy, aż powstanie majonez. Smarujemy nim twarz i szyję. Po upływie pół godziny zmywamy ciepłą wodą.

Maseczka olejkowa

Maseczki olejkowej nie nanosi się bezpośrednio na skórę - kawałek waty mniej więcej wielkości twarzy, z dziurami na nos i usta, nasączamy lekko podgrzanym olejkiem migdałowym lub olejkiem z awokado. Można również zastosować zwykłą oliwkę z oliwek. Okład winien poleżeć na twarzy co najmniej przez 25 min, potem oklepujemy twarz chusteczką kosmetyczną, by zebrać pozostałości nie wchłonięte przez skórę.

Maseczka twarogowo - miodowa (odświeża i wygładza cerę suchą i szorstką)

W dwu stołowych łyżkach twarogu rozrabiamy jedną łyżkę stołową podgrzanego miodu pszczelego. Jeśli mamy cerę bardzo suchą, możemy dodać kilka kropli olejku ze słodkich migdałów. Po 30 min zmywamy letnią wodą.

Maseczka śmietankowa (ożywia i oczyszcza, wygładza i nasyca cerę suchą i nadwrażliwą)

Robimy pastę z dwu łyżek stołowych twarogu, słodkiej śmietanki i połowy żółtka. Nakładamy na twarz i po 15 min zmywamy ciepłą wodą.

Maseczka bananowa (wygładza i ożywia cerę suchą)

Dojrzały banan rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną lub twarogiem na gęstą masę. Nanosimy na skórę. Po 15 min zmywamy letnią wodą.

Maseczki z żółtka (ożywiają skórę i wygładzają ją. Nadają się szczególnie do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej)

I. Jedno żółtko mieszamy z łyżeczką do herbaty miodu pszczelego, zakrapiając odrobiną oliwy z oliwek. Nakładamy pędzelkiem i po 20 min zmywamy ciepłą wodą.
II.  Jedno żółtko mieszamy z kilkoma kroplami słodkiego oleju migdałowego, zakrapiając całość cytryną. Mieszaniną smarujemy twarz i szyję. Po 15 min zmywamy letnią wodą.

piątek, 02 lutego 2007
Na piękny dekolt
1) Podczas kąpieli wykonaj masaż dekoltu. Okrężnymi ruchami, od dołu w górę oraz od zewnątrz do środka, masuj skórę naprzemiennym prysznicem  -  zacznij od ciepłego, a zakończ na zimnym. Poprawisz w ten sposób ukrwienie skóry i ujędrnisz ją.
2) Doskonały jest także "zimny" masaż kostkami lodu. Włóż je do lnianego woreczka i kolistymi ruchami masuj skórę dekoltu około 5 min.
3) Po zakończeniu kąpieli nałóż na dekolt, szyję oraz biust krem odżywczy z witaminami (np. Eris, Oceanic) lub preparat ujędrniający skórę (np. żel  - Elancyl, serum - Pollena Uroda). Nie używaj preparatów, które zawierają alkohol - wysuszają one skórę i powodują powstawanie krostek.
4) Raz w tygodniu zrób peeling, używając do tego celu preparatu drobnoziarnistego (np. Eris). Może to być także drobna sól kuchenna wymieszana z mlekiem na gęstą papkę. Delikatnymi kolistymi ruchami rozcieraj preparat przez 10-15 min. Po zmyciu go nałóż maseczkę odżywczą (np. owocową Fruits Exo - Pollena Uroda). Zmyj ja po 15-20 min, po czym delikatnie wmasuj krem. Maseczką odżywczą może być też krem położony grubą warstwą na dekolt. Poczekaj, aż większość preparatu wchłonie skóra, a resztę usuń chusteczką.
5) Jeśli na skórze pojawiły się krostki, wtedy zamiast peelingu zrób parówkę. Następnie nałóż na dekolt maseczkę glinową lub domową z drożdży i mleka (wymieszanych na gęstą papkę). Gdy dokładnie zaschnie, zetrzyj ją. W ten sposób usuniesz wszelkie skórne zaskórniki. Następnie połóż krem odżywczy.
6) Latem chroń skórę dekoltu przed wysuszeniem i pojawieniem się pod wpływem słońca przebarwień, smarując ją kremem z filtrem ochronnym.
7) Zadbaj o prawidłową postawę : plecy powinny być wyprostowane, głowa uniesiona wysoko do góry. Wzmocnij również mięśnie klatki piersiowej, regularnie się gimnastykując.